Övriga stöd att söka (Bräcke, Berg, Ånge)
stöd_bräcke_berg_och_Ånge_kommuner2__1_.docx | |
File Size: | 27 kb |
File Type: | docx |
Arvsfonden
Målgruppen är barn 0-11 år, unga 12-25 år och äldre över 65 år samt personer funktionsnedsättning oavsett ålder.
Projektstöd - Ideella föreningar, ekonomiska föreningar (ej vinstdrivande) och stiftelser som ska driva nyskapande projektverksamhet.
Lokalstöd - Ideella föreningar och organisationer som funnits i minst två år kan få stödet. Det ska gå till kostnader för om-, till- eller
nybyggnation av en lokal eller anläggning.
www.arvsfonden.se/lokalstod
ALMI Företagspartner AB
Kostnadsfri rådgivning.
Finansiering via lån till investeringar och utveckling av ditt företag. www.almi.se
Tillväxtverket
Tillväxtverket utlyser projektansökningsomgångar inom olika områden. Exempelvis kan du ansöka om medfinansiering till projekt via EU:s strukturfonder.
www.tillvaxtverket.se
Norrlandsfonden
Erbjuder flexibla topplån för nyetablering, utveckling och expansion. Med olika låneformer, garantier eller borgensåtaganden kan de skräddarsy och komplettera finansieringen på toppen av företagets egen kapitalinsats och bankfinansiering. Gäller för företag med verksamhet i Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland, Jämtland och Gävleborg.
www.norrlandsfonden.se
EU-stöd Landsbygdsprogrammet:
Programmet förvaltas av länsstyrelserna i Jämtland och Västernorrland. Syftet är att öka tillväxten och skapa flera arbetstillfällen i landsbygdsområden genom att ge stöd till en hållbar ekonomisk, ekologisk och social utveckling. Pengarna är avsedda för både företagsstöd och för projektstöd.
Lantbruk, skogsbruk och trädgård.
Stöd till lantbruk, skogsbruk, rennäring, trädgård.
Service och satsningar på landsbygden.
Bredbandsstöd och investeringsstöd för jobb, fritid, idrott, kommersiell service, turism och infrastruktur.
Innovation och forskning
Stöd för innovationer och studier för förbättrad lönsamhet och djurvälfärd för framtidens djurhållning.
Fiske och vattenbruk
Stöd för fiske och vattenbruk.
Förnybar energi
Gödselgasstöd och stöd till biogas och förnybar energi.
Livsmedel.
Skolmjölksstöd, investeringsstöd, stöd för marknadsföring och försäljning till offentliga lager.
Natur- och kulturvård.
Stöd till natur- och kulturmiljöer, hembygdsgårdar och kulturmiljöer i renskötselområdet.
Tillfälliga stöd och utlysningar.
Tillfälliga stöd och utlysningar när det finns en summa pengar att söka inom ett specifikt område under en viss tid. https://jordbruksverket.se/stod www.sjoskogfjall.se
www.mittlandplus
Jämtlands län
Region Jämtland Härjedalen
5 kostnadsfria konsulttimmar till företaget (Region Jämtland Härjedalen)
www.timbanken.sejh
Bräcke kommun
Kommunstöd:
Aktivitetsstödet. Går till dem som bedriver organiserad verksamhet för åldrarna 0-25 år.
Ledarutbildningsbidraget söker föreningen för att kunna utbilda sina ledare.
Utvecklingsbidraget är till för att föreningar ska kunna testa nya former för sin verksamhet. Samarbeten mellan föreningar, lägeraktiviteter och drogförebyggande verksamhet är några idéer.
Kulturbidraget. Förening kan söka för offentliga arrangemang med egna och inhyrda aktörer inom musik, teater, dans, konst, film, media,
litteratur och kulturhistoria.
Byaktiviteter. Föreningar som anordnar större evenemang som faller utanför ramen för kulturbidrag och utvecklingsbidrag kan söka bidrag
upp till 5 000 kronor.
Studieförbund. Som ryms inom statens definition för folkbildning kan söka bidrag för sin verksamhet.
Föreningar för pensionärer och personer med funktionsnedsättning. Baseras på antal medlemmar i föreningen under föregående år.
Samlingslokaler. Bidrag för täckning upp till femtio procent av lokalens driftkostnader.
Idrottsanläggningar. Föreningar som sköter egna idrottsanläggningar har möjlighet att söka bidrag för drift och underhåll. Medfinansiering/investeringsstöd. När till exempel Boverket eller Riksidrottsförbundet kräver en kommunal medfinansiering för att bevilja ett större bidragsbelopp. www.bracke.se
Leader Mittland Plus
Leader Mittland Plus är den förening som ger stöd till lokalt ledd landsbygdsutveckling i Bräcke kommun. Lokal ledd utveckling genom Leadermetoden bygger på samverkan mellan ideell, privat och offentlig sektor. Arbetet utgår från ett tydligt underifrånperspektiv, vilket innebär att de som bor och verkar på orten ska driva utvecklingen. Föreningar inom kommunen kan söka ekonomiskt stöd hos Leader Mittland Plus för att driva projekt. Föreningen arbetar med lokalt ledd utveckling genom leadermetoden inom landsbygdsfonden, socialfonden och regionalfonden
www.mittlandplus.se
Bergs kommun
Kommunen hjälper till med att skriva ansökan utan kostnad. Även hjälp med redovisningar och rapportskrivning går att få men då mot en kostnad
av 300 kr/tim.
Bygdemedel - Allmänna fonden Bygdemedel är en ersättning till bygder som blivit berörda av utbyggnaden av vattenkraften. Medlen är indelade i en allmän fond samt en näringslivsfond. I allmän fond söks främst medel av ideella föreningar för investeringar och projekt som syftar till allmän nytta för de inom bygden. I näringslivsfonden avsätts medlen främst till ändamål som främjar näringsliv och service, dock får inte ett enskilt företag medel utan det ska vara till nytta för flera. Alla ansökningar görs via E-tjänsten hos Länsstyrelsen, även näringslivsfonds ansökan.
www.lansstyrelsen.se/jamtland/tjanster/
Kommunala bidrag
I Bergs kommun finns kommunala bidrag att söka för ideella föreningar med verksamhet och säte i Bergs kommun.
Förlustbidrag: Bidraget syftar till att täcka eventuella förluster för föreningar som genomför arrangemang. Uppstår en redovisad förlust utgår 80% av redovisad förlust med maximalt 3000 kr/arrangemang.
Drift- och underhållsbidrag: Bidraget avser att delvis täcka drift- och underhållskostnader av
föreningsägda idrottsanläggningar och allmänna samlingslokaler för aktiv fritid- och kulturaktiviteter i kommunen. Bidrag kan ges med upptill 30% av redovisad kostnad.
Föreningssocialt bidrag: Bidraget ges till föreningar som gör särskilda insatser, aktiviteter eller annat som bedöms viktiga ur social och geografisk synpunkt. Grundbidrag utgår om 1000kr/insats.
Investeringsstöd: Bidrag för investeringar i ideella föreningsägda idrotts- och bygdegårdsanläggningar. Bidrag uppgår till maximalt 80 % av projektkostnaderna.
Lokalbidrag: Bidraget skall delvis täcka kostnaden för skälig hyra av lokal eller anläggning. Bidraget avser hyreskostnader för stadigvarande verksamhet för de föreningar som saknar egen lokal eller bedriver hälsobefrämjande aktiviteter. Upp till 60% av skälig hyra, dock högst 8 000 kr/år.
Kommunalt aktivitetsstöd: Bidraget avser att stödja föreningens aktiva och fysiska verksamhet bland medlemmar 0-25 år (kommunalt antagen åldersgräns).
Lokalt lönebidrag: Bidrag för ideella föreningar som har lönebidragsanställda. 6 000 kr/halvår enligt anställningstid.
Schablonbidrag för pensionärsföreningar: Bidrag för att stödja pensionärsföreningarna i Bergs kommun i sina verksamheter. 2 000 kr/förening och år samt 35 kr/medlem.
Verksamhetsbidrag för samlingslokaler: Bidraget för ideella föreningar och ägare av allmänna samlingslokaler. 150 kr/aktivitet och 0-25år/eller 300 kr/aktivitet.
Folkbildningsbidrag: Bidrag till ett fritt och frivilligt folkbildningsarbete. Bidraget är ett riktat bidrag till verksamheter med korttidsutbildade, funktionsnedsatta, invandrare.
Aktivitetsbidrag: Bidrag för pensionärer, funktionshindrade och utlandsfödda. Bidraget avser att stödja föreningens aktiva och fysiska verksamhet bland medlemmar. Exempel på aktiviteter är idrott, dans, promenader, vandringar och liknande.
www.berg.se/medborgare/upplevaochgora/foreningarforeningsliv/bidragstodochstipendier/foreningsbidragochstod
Leader sjö, skog & fjäll.
Förening ger stöd till lokalt ledd landsbygdsutveckling i Bergs kommun. Lokal ledd utveckling genom Leadermetoden bygger på samverkan mellan ideell, privat och offentlig sektor. Arbetet utgår från ett tydligt underifrånperspektiv, vilket innebär att de som bor och verkar på orten ska driva utvecklingen. Föreningen arbetar genom leadermetoden inom landsbygdsfonden, socialfonden och regionalfonden
www.sjoskogfjall.se
Västernorrland
Ånge kommun
Region Västernorrland Regionalt företagsstöd för investeringar i t.ex. byggnader, maskiner, produktutveckling, marknadsföring, kompetensutveckling och liknande.
www.rvn.se/sv/Utveckling/stod-och-finansiering/foretagsstod/foretagsstod-till-investeringar/
BizMarker BizMaker är en inkubatorverksamhet med nio företagsutvecklare i hela länet. Inkubatorn kan hjälpa företag med affärsutveckling och stöd med inriktning på innovation och tillväxt.
www.bizmaker.se
Bygdemedel - Allmänna fonden
Bygdemedel är en ersättning till bygder som blivit berörda av utbyggnaden av vattenkraften. Medlen är indelade i en allmän fond samt en näringslivsfond. I allmän fond söks främst medel av ideella föreningar för investeringar och projekt som syftar till allmän nytta för de inom bygden. I näringslivsfonden avsätts medlen främst till ändamål som främjar näringsliv och service, dock får inte ett enskilt företag medel utan det ska vara till nytta för flera. Alla ansökningar görs via E-tjänsten hos Länsstyrelsen, även näringslivsfonds ansökan.
www.lansstyrelsen/vasternorrland
Leader Mittland Plus
Leader Mittland Plus är den förening som ger stöd till lokalt ledd landsbygdsutveckling i Bräcke kommun. Lokal ledd utveckling genom Leadermetoden bygger på samverkan mellan ideell, privat och offentlig sektor. Arbetet utgår från ett tydligt underifrånperspektiv, vilket innebär att de som bor och verkar på orten ska driva utvecklingen. Föreningar inom kommunen kan söka ekonomiskt stöd hos Leader Mittland Plus för att driva projekt. Föreningen arbetar med lokalt ledd utveckling genom leadermetoden inom landsbygdsfonden, socialfonden och regionalfonden
www.mittlandplus.se
Kommunala bidrag
Lokalt aktivitetsbidrag. Bidraget avser att stödja föreningens verksamhet och utgör ett grundbidrag för att täcka kostnader för administration, lokaler, ledare, läger, utbildning och resekostnader. Bidragsberättigade ålder för deltagare är 7-25 år. Bidragets belopp är 50:-/sammankomst.
Stimulansbidrag via lokalt aktivitetsbidrag.
Bidraget ges som ett extra stimulansbidrag till de föreningar som har mer än 100 sammankomster.
Startbidrag. Belopp: 2 500 kronor till nystartad förening för barn och ungdomsverksamhet.
Anläggningsbidrag Kategori A Föreningsägd anläggning. Bidraget avser att till viss del täcka kostnader för drift och underhåll av föreningsägda anläggningar och är beroende av art, storlek och driftkostnad. För att vara berättigad till anläggningsbidrag måste föreningen redovisa minst 30 sammankomster/år för barn och ungdomar.
Kategori B Hyresbidrag till lokaler för barn och ungdomar. Hyresbidrag då kommunen inte har möjlighet att tillhandahålla eller erbjuda lokaler som passar för föreningens verksamhet. Kultur och idrottsverksamheter för barn och ungdomar.
Kategori C Skötselavtal. Till förening som genom avtal sköter en kommunägd fritid eller kulturanläggning.
Kategori D Hembygdsföreningsbidrag. Bidrag till föreningens driftkostnader av anläggningen.
Riktat bidrag. Stöd till förbättringsarbeten och till inköp av utrustning som bedöms som angelägna för föreningens verksamhet eller för kommunens föreningsliv.
Bidrag till förening för funktionshindrade. Bidrag utgår till föreningar för funktionshindrade som är verksamma inom Ånge kommun och har minst 10 medlemmar.
Bidrag till samlingslokaler. Kommunalt bidrag för drift och underhåll av allmän samlingslokal.
Bidrag till pensionärsföreningar. Bidrag utgår till pensionärsföreningar som är verksamma inom Ånge kommun. Bidraget utgår om 13 kr per medlem. Jubileumsgåva – 100 år Jubileumsgåva. Till föreningar som fyller 100 år som förening.
Verksamhetsbidrag – kulturföreningar. Ånge kommun vill främja ett gott kulturliv. Kommunala bidrag till kulturföreningar inom Ånge kommun ska vara till hjälp till självhjälp.
Anslag till de lokala studieförbunden. Kommunens stöd till studieförbunden ger möjlighet att bedriva och främja folkbildning och kulturverksamhet av god kvalitet i kommunen.
www.ange.se